top of page
Schouderpijn Schouder pijn armpijn arm pijn

De schouder

Schouderklachten vormen een zeer veel voorkomende aanmeldingsklacht onder de niet-traumatische musculoskeletale klachten in de eerste lijnszorg.

De klachten kunnen voortkomen vanuit verschillende plaatsen uit de schouder. Aandoeningen kunnen hun oorzaak vinden zowel binnen als buiten het schoudergewricht. Bovendien kunnen schouderklachten ook uitstralen naar de nek of naar de arm wat diagnose soms bemoeilijkt en het onderscheid met bijvoorbeel nekproblematiek lastiger maakt. 

Schouder anatomie bot

Schouder anatomie

In de ruime zin van het woord is de schouder opgebouwd uit niet 1 maar wel 3 gewrichten.

Naast het grootste schoudergewricht, de articulatie tussen de bovenarm en het schouderblad (glenohumeraal gewricht) mogen de andere schoudergewrichten niet uit het oog verloren worden. De twee overige schoudergewrichten situeren zich tussen het schouderblad en het sleutelbeen enerzijds (het acromioclaviculair gewricht) en tussen het schouderblad en de borstkas anderzijds (scapulothoracaal gewricht). 

Schouder pathologie

Een normale en gezonde schouder is een complex geheel van botten, ligamenten, kapsel en spieren aangestuurd door onze zenuwen.

Omwille van deze complexe samenwerking kan 1 of meerdere mechanismen falen en zo een spectrum van aandoeningen veroorzaken

Kies een aandoening in onderstaande lijst

bottom of page