top of page
shoe-insoles-main_550x1000-max_edited.jp

Steunzolen

WAAROM STEUNZOLEN?

Als rechtoplopende wezens leggen we onze voeten een zware belasting op dag in dag uit. Het lichaamsgewicht wordt gedragen door onze voeten en overgebracht op de grond om te staan of ons voort te bewegen. Daarom is het belangrijk dat de krachten op een evenwichtige manier worden overgebracht naar de grond zonder overdruk te creëren op bepaalde plaatsen in de voet. 

Steunzolen kunnen een deel uitmaken van de behandeling van een aandoening zoals bijvoorbeeld bij hielspoor (fasciitis plantaris), overdruk onder de middenvoetsbeentjes (metatarsalgie), peesontsteking (achillespees of tibialias posterior), ...

Anderzijds kunnen steunzolen ook preventief gedragen worden bij mensen die door een overbelasting of voetafwijking vooraf reeds problemen hadden. vb. sporters of diabetici

Orthotec_steunzool.jpg

WIE HEEFT EEN STEUNZOOL NODIG?

 

De regel is dat wie geen last heeft aan zijn voeten, knieën of rug, in principe geen steunzool nodig heeft.

Er zijn een 3 tal grote groepen mensen die het meest baat kunnen hebben bij het dragen van steunzolen.

  • Kinderen

Tijdens de groei kunnen kinderen soms last krijgen van hun voeten, knieën of rug. De arts zal daarbij steeds eerst andere oorzaken uitsluiten die de klachten kunnen verklaren. Echter is de soepele platvoet vaak een oorzaak van voetproblematiek. Door de voetstand te corrigeren kan het indirect een betere houding teweeg brengen en het lichaamsgewicht beter verdelen.

Tot de leeftijd van 18 jaar is er 1 maal per jaar recht op terugbetaling via de mutualiteit.

  • Sporters

Indien sporters langdurige of hoge krachten opleggen aan de voeten kan een extra ondersteuning eventuele overbelastingsletsels verhelpen of ook preventief klachten voorkomen. 

  • Diabetici

​Bij deze patiënten is het uitermate van belang om de druk op de voeten zo evenwichtig mogelijk te verdelen. Drukpunten kunnen immers wondjes geven die heel moeizaam genezen. Ook hier werkt een steunzool therapeutisch en preventief.

schuimdoos_maatname.jpg

HOE WERKT EEN STEUNZOOL?

 

Een steunzool werkt door middel van zijn ondersteunende functie van de voet.

 

Het adagium is: "Een steunzool is supportief, niet correctief".

Met ander woorden zal een steunzool de voet ondersteunen maar nooit corrigeren. Het werkt dus ook alleen als het effectief gedragen wordt in de schoen en het de druk op de voetzool zo goed mogelijk kan verdelen en de stand van de voet waar mogelijk naar de meest ideale positie sturen.

Mensen met een naar binnen knikkende enkel (pes valgus) kunnen zo door een ondersteuning aan de binnenkant van de voet met een steunzool weer een rechte achtervoet krijgen die een evenwichtige drukverdeling geeft niet alleen aan de voet maar ook aan de pezen en ligamenten rondom de enkel en voet.

FREQUENT GESTELDE VRAGEN

  • Heb ik best zachte of harde steunzolen?
     

In tegenstelling tot wat soms wordt vermoed is het beter geen zachte steunzolen te hebben. Deze zijn initieel aangenamer om te dragen maar geven daarentegen geen goede ondersteuning en doen de voet weer afzakken naar zijn 'slechte' positie waardoor de klachten zullen aanhouden. Een ideale steunzool is op sommige plaatsen hard waar ondersteuning nodig is maar op andere plaatsen, vb de hiel bij fasciitis plantaris, dan weer zacht.



 

  • Hoeveel kost een paar steunzolen?
     

Steunzolen worden steeds per paar vervaardigd en zijn terugbetaald onder bepaalde voorwaarden. De prijs kan variëren in de tijd maar bedraagt op heden ongeveer 145 euro waarvan u een kleine € 60 euro terugbetaald krijgt (prijzen 2024).



.​

  • Wanneer zijn steunzolen terugbetaald?
     

U krijgt een gedeeltelijke terugbetaling van ongeveer €60 indien u een voorschrift hebt van een specialist (vb. orthopedisch chirurg) en dat 1 maal per 2 jaar. 

Indien u jonger bent dan 18 jaar hebt u elk jaar recht op nieuwe steunzolen met terugbetaling.
 


  • Hoe onderhoud ik best mijn steunzolen?
     

    • Verwijder de steunzolen s avonds uit de schoenen, zo krijgen ze de tijd om te drogen en te verluchten. Indien uw steunzool onfris beginnen ruiken, kan u deze best gedurende 24u in een plastiek zakje in de diepvries bewaren. Op deze manier worden de bacteriën die onaangename geur veroorzaken gedood en verdwijnt de geur.
       

    • Om lederen steunzolen soepel te houden kan men deze inwrijven met een voedende ledercrème.
       

    • Sportsteunzolen kunnen gereinigd worden met spons, lauw water en een niet agressieve zeep.
       

    • Laat uw steunzolen nooit drogen op een warmtebron.

       

  • Moet een steunzool direct goed zitten?
     

Tezamen met de gedachte dat zachte steunzolen de beste zijn, wordt er soms incorrect vanuit gegaan dat een steunzool direct goed aanvoelt als men ze ze voor het eerst draagt.

Aangezien de steunzolen de voet/enkel/onderbeen in de juiste positie brengen is het begrijpelijk dat steunzool 'moet duwen' op bepaalde plaatsen om de ideale stand te verkrijgen. Er wordt aangeraden om een 'inloopperiode' te voorzien van een tweetal weken.


 

  • Hoe lang moet ik wachten op mijn nieuwe steunzolen?
     

In de regel zijn nieuwe steunzolen klaar na een 10 tal dagen. U vraagt dit best na op moment van de maatname wanneer ze in uw geval klaar zullen zijn.


 

  • Waar haal ik mijn steunzolen af?
     

U kan kiezen of u de steunzolen afhaalt in de winkel van de orthopedisch technieker of in het ziekenhuis Jan Palfijn. Dit bepaalt u samen met de arts.
 

  • Het meest logische is afhalen in de winkel door de patiënt zelf zodat onmiddellijk getest kan worden of de steunzool goed zit en of er geen kleine aanpassingen dienen gemaakt te worden. Dit laatste kan ter plekke in het atelier en zo kan er kort op de bal gespeeld worden om u sneller te dienen.
     

  • De andere optie is ze op te halen op de poli orthopedie in het Jan Palfijn ziekenhuis. Hiervoor hoeft u zich niet in te schrijven maar loopt u door naar straat 312 op de eerste verdieping. Daar kan u vragen aan de balie naar uw steunzolen.

.

MEER INFORMATIE?

Voor meer informatie kan u steeds terecht bij uw arts of uw orthopedisch technieker.

bottom of page