top of page

Cortisone

WAT IS CORTISONE?

Cortisone is een krachtige ontstekingsremmende stof die van nature in je lichaam voorkomt. De synthetische vorm wordt vaak gebruikt in medische infiltraties om ontstekingen te verminderen.

HOE GAAT DIT IN ZIJN WERK?

 

Tijdens een cortisone-infiltratie wordt een oplossing van cortisone en vaak samen met een lokaal verdovingsmiddel rechtstreeks en op steriele wijze in het aangedane gebied ingebracht. De pijnstilling werkt snel en kort ter compensatie van het cortisone product dat trager en langduriger werkt. De infiltratie wordt meestal in een gewricht of omliggend weefsel zoals een slijmbeurs ingebracht. Het doel is het verminderen van  ontsteking, pijn en zwelling.
 

De procedure duurt meestal maar enkele minuten en kan tijdens de consultatie worden uitgevoerd. Het kan enkele dagen tot enkele weken duren voordat de volledige verlichting van symptomen optreedt.

WAT ZIJN DE INDICATIES?

Cortisone-infiltraties worden vaak gebruikt voor de behandeling van ontstekingsgerelateerde aandoeningen in gewrichten, pezen en andere weefsels zoals bijvoorbeeld slijmbeurzen. Enkele veelvoorkomende indicaties voor cortisone-infiltraties zijn hieronder opgesomd.
 

 • Artritis:
  "Artr-itis", betekent letterlijk "gewrichts-ontsteking". De oorzaak van deze ontsteking komt meestal voor door ofwel artrose, slijtage van het gewricht, ofwel door reumatoïde artritis, een direct ontsteking van het gewrichtskapsel door een auto-immuunreactie. 
  Dit kan het geval zijn bij artrose van de duim (rhizartrose), carpale artrose (pols artrose), gonartrose (knie artrose), coxartrose (heupartrose), ...
   

 • Bursitis:
  Ontsteking van de slijmbeurs (bursa) kan leiden tot pijn en zwelling. Een slijmbeurs is een met slijm/vocht gevuld zakje dat zorgt voor het beter glijden van twee weefsels ten opzichte van elkaar. Slijmbeurzen bevindingen zich op uiteenlopende plaatsen in het lichaam. Slijmbeurzen die vaak ontsteken zijn die in de schouder,  achterkant van de elleboog, aan de voorzijde van de knie of zijkant van de heup.
   

 • Tendinitis:
  Ontsteking van pezen, bekend als tendinitis, kan optreden bij overmatig gebruik of letsel. Cortisone-infiltraties kunnen de ontsteking in de pees verminderen. Veel voorkomende peesontstekingen zijn patellapees ontsteking, rotatorcuff peesontsteking (schouder), achillespeesontsteking, etc.
  Echter bij peesontstekingen aan de elleboog zoals de tenniselleboog en golferselleboog raadt recente literatuur af om cortisone in de pees te injecteren.
   

 • Rugpijn:
  Omwille van diverse redenen kan rugpijn ervaren worden. Afhankelijk van de oorzaak kan op de betreffende plaats een infiltratie aangewezen zijn. Voorbeelden zijn kanaal stenose, facet artrose, discus hernia, etc.
   

 • Springvinger of triggerfinger:
  Een cortisone-infiltratie kan worden toegepast bij ontsteking van de peesomhulling (vagina synovialis) van de vinger, bekend als een springvinger of triggerfinger. De infiltratie wordt hier rondom de pees gegeven met als doel hier de ontsteking en de zwelling van de pees te verminderen.
   

 • Carpaal tunnel syndroom
  De carpale tunnel is een smalle doorgang in de pols, omgeven door botten en bindweefsel, waar de mediane zenuw loopt. Wanneer deze tunnel ontstoken raakt, kan het leiden tot het carpaal tunnel syndroom, wat symptomen kan veroorzaken zoals pijn, tintelingen, gevoelloosheid en zwakte in de hand en vingers. Een infiltratie kan helpen om de zwelling in de tunnel te verminderen en aldus de druk op de zenuw te verlichten.

FREQUENT GESTELDE VRAGEN

 • Wat kan ik verwachten na een infiltratie met cortisone?
   

  • Direct na de infiltratie:
   Je kunt een tijdelijke toename van pijn of ongemak ervaren op de injectieplaats. Dit komt vaak door de druk van de injectie en kan enkele uren aanhouden. Indien de punctieplaats pijnlijk is kan u gebruik maken van lokale ijsapplicatie en Paracetmol (of Dafalgan). Deze pijn is meestal van voorbijgaande aard en kan soms tot 48 uur aanhouden.​
    

  • Korte termijn (paar dagen):
   In de dagen na de infiltratie zou je een vermindering van ontsteking en pijn moeten opmerken. Sommige mensen ervaren onmiddellijke verlichting, terwijl het bij anderen enkele dagen kan duren voordat de volledige effecten merkbaar zijn.
    

  • Langere termijn (weken):
   Het volledige therapeutische effect van de cortisone kan enkele weken duren om zich te ontwikkelen. Gedurende deze tijd zou je een geleidelijke verbetering van symptomen moeten ervaren.
    

 • Wat zijn de risico’s?

  • Tijdelijke toename van pijn:
   Direct na de infiltratie kan er een korte toename van pijn of ongemak optreden. Dit is meestal van voorbijgaande aard en kan enkele uren duren.
    

  • Infectie op de injectieplaats:
   Hoewel heel zeldzaam, bestaat er altijd een klein risico op infectie op de injectieplaats. Het is belangrijk de injectieplaats schoon te houden en eventuele tekenen van infectie, zoals roodheid, zwelling of pus, te melden.
    

  • Veranderingen in huidskleur of dunner worden van de huid:
   Langdurig gebruik van cortisone kan leiden tot veranderingen in huidskleur of dunner worden van de huid op de injectieplaats. Dit is echter meestal het gevolg van herhaalde infiltraties over een langere periode.
    

  • Verhoogde bloedsuikerspiegel:
   Mensen met diabetes kunnen een tijdelijke verhoging van de bloedsuikerspiegel ervaren na een cortisone-infiltratie. Het is belangrijk om je bloedsuikerspiegel te controleren en eventuele veranderingen met je arts te bespreken.
    

  • Verzwakking van omliggende weefsels:
   In zeldzame gevallen kan herhaaldelijk gebruik van cortisone-infiltraties leiden tot verzwakking van omliggende weefsels, zoals pezen. Dit risico is over het algemeen laag, Daarom is het best geen cortisone infiltratie in pezen te injecteren zoals bijvoorbeeld bij een tenniselleboog. Injectie in een gewrichtsholte daarentegen kan daarintegen wel aangewezen zijn.​​

 • Ik voel geen beterschap?
   

Het effect van een infiltratie met cortisone laat zich niet altijd onmiddellijk voelen. Vaak heeft de infiltratie minstens 48 uur tot 72 uur nodig. De duur van effect is eveneens variabel van weken tot soms maanden.

 • Hoeveel spuiten mag ik krijgen?
   

Over het algemeen wordt geprobeerd het aantal infiltraties tot een minimum te beperken om mogelijke bijwerkingen en langetermijneffecten te verminderen. Herhaalde cortisone-infiltraties op dezelfde locatie over een korte periode kunnen het risico op bijwerkingen vergroten, zoals verzwakking van omliggende weefsels. Meestal wordt als regel gesteld om niet meer dan 3 infiltraties per jaar te geven.

 • Mag ik sporten na een inspuiting?
   

We adviseren om de eerste 48 uur geen intensieve fysieke belasting te doen. Opstart van sportactiviteiten is afhankelijk van het onderliggend letsel. Bespreek dit met uw arts.

bottom of page