top of page
Ontwerp zonder titel (4).png

Springvinger

WAT IS EEN SPRINGVINGER?

Een springvinger is een vinger die bij plooien en strekken een voelbare klik vertoont. Deze klik kan al dan niet pijnlijk zijn. Bij een ernstige en langbestaande springvinger kan een blokkage optreden van de vinger waarbij deze in plooistand geblokkeerd staat.

De oorzaak hiervan is een ontsteking van de buigpees, welke door verschillende kleine brugjes loopt om mooi tegen het bot van de vinger gefixeerd te blijven. Wanneer deze ontsteking een lokale verdikking van de pees geeft, kan deze onvoldoende glijden onder één van de brugjes aan de basis van de vinger.

springvinger.jpg

HOE STELLEN WE DE DIAGNOSE?

De diagnose is voornamelijk een klinische diagnose waarbij er pijngewaarwording is ter hoogte van de basis van de vinger in de handpalm, soms gecombineerd met een voelbare klik. In nog ergere mate gaat de klik over in een vinger die 'vast' komt te zitten en al dan niet met behulp van de andere hand weer dient losgemaakt te worden. 

Afhankelijk van de ernst en klinische duidelijkheid kan aanvullend een echografie genomen worden om de peesverdikking te bevestigen en de ontsteking van de pees te objectiveren.

WAT ZIJN DE BEHANDELINGSMOGELIJKHEDEN?

  • Inspuiting

Bij een springvinger met een beperkte klik en zonder blokkage verschijnselen kan een inspuiting met cortisone de zwelling rond de pezen doen afneme

n en kunnen de klachten verminderen/verdwijnen. Deze infiltratie kan eventueel herhaald worden.
 

  • Operatie

De behandeling voor een springvinger met blokkages is een chirurgische release van deze brug ter hoogte van de basis van de vinger. Hierbij wordt een pulley of brug van de buigpees doorgesneden, waardoor de druk op de buigpees verdwijnt. De ingreep kan zowel onder lokale als algemene verdoving plaatsvinden. Bij deze ingreep wordt een kleine insnede aan de basis van de vinger gemaakt.

triggerfinger_incision.jpg

FREQUENT GESTELDE VRAGEN

  • Wat kan ik verwachten na een springvinger operatie?

Bij een springvinger release wordt een incisie gemaakt aan de basis van de betrokken vinger over het verloop van de pulley of brug. De operatie gebeurt onder lokale of algemene verdoving. Bij lokale verdoving wordt er voor de ingreep een inspuiting met lokale verdoving ter hoogte van de basis van de vinger gegeven zodat de ingreep pijnvrij kan verlopen. Indien u een algemene verdoving wenst wordt u kortstondig in een lichte slaap gebracht en direct na de ingreep wakker gemaakt door de anesthesist. In beide gevallen wordt er een verband aangebracht gedurende twee dagen. Dit verband mag na twee dagen verwijderd worden en vervangen worden door een plakker. De draadjes zijn verteerbaar en moeten postoperatief niet verwijderd worden. De wonde dient twee weken droog gehouden te worden. U mag uw hand volledig gebruiken voor dagdagelijkse zaken zolang de wonde droog en proper kan blijven. Klassiek wordt er postoperatief geen kinesitherapie voorgeschreven.

  • Wanneer kan ik werken / autorijden?

Normaal gesproken kan het werk hervat worden zodra de wonde genezen is, meestal na een tweetal weken.

Autorijden kan zodra de verband verkleind is, aangezien rijden met een groot verband niet aangewezen is.

  • Wat zijn de risico’s?

Zoals bij elke chirurgische ingreep zijn mogelijke complicaties zwellingen/nabloeding in het operatiegebied, wondproblemen, overgevoeligheid van het litteken en infectie.

Een knellend verband kan ook klachten veroorzaken. Bij toename van pijn en/of tintelingen ter hoogte van de hand en vingers kan het raadzaam zijn het verband open te knippen en te lossen, gezien dit symptomen zijn van een knellend verband.

  • Wanneer neem ik vroeger contact op?

Bij toegenomen wonddrainage, zwelling/roodheid van de hand gepaard met pijn of koorts > 38,5°C zijn redenen om vroeger een consultatie aan te vragen of u aan te bieden op de spoedopname.

INFORMATIEBROCHURE

Download

Hier vindt u de digitale versie van de preoperatieve informatiebrochure. 

Papieren versie is beschikbaar op de polikliniek orthopedie (straat 312) of op de verpleegafdeling orthopedie (straat 161).

Voorblad_Springvinger.jpg
bottom of page