top of page
hyaluronzuur.jpg

Viscosupplementatie

WAT IS VISCOSUPPLEMENTATIE?

Hyaluronzuur is een gel-achtige substantie die van nature aanwezig is in het gewrichtsvocht. Het heeft een functie als smeermiddel, schokdemper en aldus beschermer van de kraakbeenlagen die in een gezond persoon vlot en pijnloos over elkaar glijden. Naast de mechanische kenmerken heeft hyaluronzuur ook een ontstekingsremmend en dus pijnstillend effect. Het wordt geproduceerd door het de slijmvlieslaag of synovium aan de binnenkant van het gewrichtskapsel

Bij artrose is zowel de kwaliteit als de kwantiteit van dit lichaamseigen hyaluronzuur opmerkelijk verminderd. Het wordt moeilijker om het beschadigde kraakbeen te voeden en te beschermen. Op lange termijn zullen er zich ook osteofyten of 'papegaaiebekken' zich vormen ter hoogte van de beide beenderige uiteinden in een poging de druk in het gewricht te verminderen door de oppervlakte te vergroten.

gewricht_anatomie.png

Door het kunstmatig inspuiten (van chemisch nagemaakt) hyaluronzuur proberen we de symptomen van artrose te controleren.  Het herhaald inspuiten van hyaluronzuur zou de aanmaak van het lichaamseigen hyaluronzuur kunnen stimuleren.  Meestal zijn een 3 tal injecties noodzakelijk om dit resultaat te bekomen.

Op die manier kan de pijn worden verminderd en de beweeglijkheid van het gewricht worden verbeterd.

Ongeveer 30% van de behandelde patiënten wordt volledig pijnvrij, daartegenover staat dat 20% geen effect zal ervaren.

Het effect na de inspuitingen kan nawerken tot 18 maanden. Bij het opnieuw optreden van klachten kunnen de inspuitingen herhaald worden.

Vroeger werd hyaluronzuur vooral gemaakt uit hanenkammen (risico op allergische reactie op kippenproteïnen), heden zijn de meeste producten biotechnologisch bereid uit bacterieculturen (geen allergische reacties meer).

HOE GAAT DIT IN ZIJN WERK?
 

Tijdens raadpleging wordt een inspuiting toegediend van het pijnlijke gewricht; dit is een eenvoudige prik en is minder pijnlijk dan velen zouden vermoeden.

Indien er te veel vocht in het gewricht aanwezig is, wordt soms eerst een cortisone preparaat ingespoten.

Na inspuiting kan er soms wat lokale reactie zijn bv. pijn, warmte, lichte zwelling, stramheid van het gewricht. Deze klachten verdwijnen spontaan over een verloop van 1 tot 3 dagen. Indien deze klachten aanwezig zijn, kan ijsbehandeling deze verlichten. Blijkt ijsbehandeling onvoldoende, kan je gerust een pijnstiller nemen.

WAT ZIJN DE INDICATIES?

  • Chronische peesletsels: tenniselleboog, golferselleboog, achillespees ontsteking, patellapees ontsteking (jumper’s knee), ...
     

  • Artrose van verschillende gewrichten waaronder knie, schouder en de duim.
     

    • Knie:

      • artrose: Het best bestudeerde gewricht is de knie. Hyaluronzuur kan worden toegediend bij graad 1 tot 3 kraakbeenslijtage. Eens de artrose eindgradig is (graad 4) kunnen infiltraties niet meer baten.
         

    • Schouder:

      • Artrose van de schouder

      • Artrose van de schouder als gevolg van rotator cuff scheuren

      • Rotator cuff scheuren: in studies is een vermindering van pijn aangetoond en in combinatie met kinesitherapie is een verbetering van functie en beweeglijkheid aangetoond. Het is evenwel geen definitieve oplossing die de scheur kan doen genezen!

      • Capsulitis of frozen shoulder: hyaluronzuur kan helpen om pijn en ontsteking te verminderen en op die manier de beweeglijkheid te verbeteren.
         

    • Duim:

      • artrose: In de literatuur zijn nog geen grootschalige studies uitgevoerd. Wel kunnen enkele studies die hyaluronzuur infiltraties vergelijken met cortisone eveneens een positief effect aantonen doch met minder neveneffecten dan cortisone. ​​
         

  • Hyaluronzuur kan aangewezen zijn bij patiënten met diabetes aangezien zij cortisone als ontstekingsremmer minder verdragen (tijdelijke verhoging van de suikerspiegel)

FREQUENT GESTELDE VRAGEN

  • Wat kan ik verwachten na een infiltratie met hyaluronzuur?

Vooreerst zal u op de plaats van de infiltratie een pleister hebben. Deze zone dient 24 uur droog gehouden te worden. Op die manier wordt de kans op infectie via de punctiewonde geminimaliseerd.

Indien de punctieplaats pijnlijk is kan u gebruik maken van lokale ijsapplicatie en Paracetamol (of Dafalgan). Deze pijn is meestal van voorbijgaande aard maar kan soms tot 48 uur aanhouden.​

De eerste pijnstilling kan verwacht worden na de tweede of derde infiltratie.

  • Wat zijn de risico’s?

Complicaties zijn zeer zeldzaam doch nooit onbestaand. Theoretische complicaties zijn een lokale allergische reactie, infectie of bloeding. Neem zo snel mogelijk contact op indien u zou vermoeden dat dit zich voordoet bij u.​

  • Wat kost deze behandeling?

Viscosupplementatie is een behandeling die niet terugbetaald is door de mutualiteit. De prijs ligt rond de 40 euro voor een kwalitatief basis product, de single shot producten kosten ongeveer het dubbele. Sommige “hoog moleculair gewicht” producten in single-shot kunnen ruim 200 euro kosten.

  • Ik voel geen beterschap na mijn eerste spuit. Kan dat?

Het effect van een hyaluronzuur inspuiting is niet direct. Vaak komt er maar verlichting van pijn en stijfheid na de 2de of 3de infiltratie. 

  • Hoeveel spuiten mag ik krijgen?

Er is geen maximale dosis. Meestal worden 3 injecties gegeven. Bij positief resultaat kan dit herhaald worden of kunnen we kiezen voor een “reminder single shot” ( éénmalige) injectie.

  • Hoeveel spuiten moet ik krijgen?

We gebruiken het schema met 3 inspuitingen. De resultaten van pijn en stijfheid zijn in onderzoek beter bij mensen behandeld met 3 inspuiten ten opzichte van mensen die 1 spuit kregen.

  • Waarom helpt de behandeling niet bij mij?

20 % van de behandelde patiënten zal geen resultaat ondervinden van de “gel inspuitingen”. Mensen met obesitas (BMI > 30) en mensen met ver gevorderd stadium van artrose hebben minst kans op goede uitkomst van de behandeling

  • Mag ik sporten na een inspuiting?

We adviseren om de eerste 48 uur geen intensieve fysieke belasting te doen. U kunt wel uw normale dagdagelijkse routine verder uitoefenen.

VIDEO ANIMATIE

Animatie video beschikbaar via deze link naar Youtube​

bottom of page