top of page
Ontwerp zonder titel (5).png

Dequervain

WAT IS EEN DE QUERVAIN TENDINITIS?

Een De Quervain tendinitis is een ontsteking van de strekpezen van de duim ter hoogte van de pols. De pijn ontstaat ten gevolge van een ontsteking van de strekpezen van de duim, welke door een kleine brugje loopt over het verloop van de pols. Soms kan een lokale cyste zich vormen op de plaats van de ontsteking.

​

Dequervain.jpg

HOE STELLEN WE DE DIAGNOSE?

 

De diagnose is voornamelijk een klinische diagnose waarbij er pijngewaarwording is aan de duimzijde van de pols bij plooien en strekken van de duim.

Afhankelijk van de ernst en klinische duidelijkheid kan aanvullend een echografie genomen worden om de peesverdikking te bevestigen en de ontsteking van de pees te objectiveren.

WAT ZIJN DE BEHANDELINGSMOGELIJKHEDEN?

​​

  • Ontstekingsremmers + ijs

Ontstekingsremmers gecombineerd met frequent ijs behandeling kunnen de pijnklachten onderdrukken en de ontsteking laten verdwijnen. Bij langbestaande klachten kan dit echter onvoldoende zijn.

​​

  • Immobilisatie met brace of gips

Voornamelijk bij acuut opgekomen ontsteking van de strekpezen van de duim kan een korte periode van immobilisatie in een duimbrace of duimgips, gecombineerd met ontstekingsremmers de klachten doen verdwijnen.

​​

  • Inspuiting

Bij een matige De Quervain tendinitis kan een inspuiting met cortisone de zwelling rond de pezen doen afnemen en kunnen de klachten verminderen/verdwijnen. Deze infiltratie kan eventueel herhaald worden.

​​

  • Operatie

De behandeling voor een ernstige De Quervain tendinitis (of na falen van voorgaande conservatieve therapie) is een chirurgische release van deze brug ter hoogte van de basis van de pols. Hierbij wordt de brug van de strekpezen van de duim doorgesneden, waardoor de druk op de strekpezen verdwijnt en de ontsteking kan genezen. De ingreep kan zowel onder lokale als algemene verdoving plaatsvinden. Bij deze ingreep wordt een kleine insnede aan de basis van de duim gemaakt.

dequervainincisie.jpg

FREQUENT GESTELDE VRAGEN

​​

  • Wat kan ik verwachten na een De Quervain operatie?

Bij een De Quervain operatie wordt een incisie gemaakt aan de basis van de duim over het verloop van de pulley of brug. De operatie gebeurt onder lokale of algemene verdoving. Bij lokale verdoving wordt er voor de ingreep een inspuiting met lokale verdoving ter hoogte van de basis van de duim gegeven zodat de ingreep pijnvrij kan verlopen. Indien u een algemene verdoving wenst wordt u kortstondig in een lichte slaap gebracht en direct na de ingreep wakker gemaakt door de anesthesist. In beide gevallen wordt er een verband aangebracht gedurende twee dagen. Dit verband mag na twee dagen verwijderd worden en vervangen worden door een plakker. De draadjes zijn verteerbaar en moeten postoperatief niet verwijderd worden. De wonde dient twee weken droog gehouden te worden. U mag uw hand volledig gebruiken voor dagdagelijkse zaken zolang de wonde droog en proper kan blijven. Klassiek wordt er postoperatief geen kinesitherapie voorgeschreven.

Afhankelijk van de hoe lang de klachten aanwezig waren voor de operatie, kunnen postoperatief de klachten snel of minder snel verdwijnen.

​​

  • Wanneer kan ik werken / autorijden?

Normaal gesproken kan het werk hervat worden zodra de ontsteking genezen is, meestal na een maand.

Autorijden kan zodra de verband verkleind is, aangezien rijden met een groot verband niet aangewezen is.

​​

  • Wat zijn de risico’s?

Zoals bij elke chirurgische ingreep zijn mogelijke complicaties zwellingen/nabloeding in het operatiegebied, wondproblemen, overgevoeligheid van het litteken en infectie.

Een knellend verband kan ook klachten veroorzaken. Bij toename van pijn en/of tintelingen ter hoogte van de hand en vingers kan het raadzaam zijn het verband open te knippen en te lossen, gezien dit symptomen zijn van een knellend verband.
 

  • Wanneer neem ik vroeger contact op?

Bij toegenomen wonddrainage, zwelling/roodheid van de hand gepaard met pijn of koorts > 38,5°C zijn redenen om vroeger een consultatie aan te vragen of u aan te bieden op de spoedopname.

bottom of page